×
×

Contact us

Project Details:

Architect:

CSA Architects

Key Features:

Ridgeglaze rooflights introduce natural daylight:

This surreal manor house has been converted with the help of five bespoke Ridgeglaze rooflights from Glazing Vision, to provide a constant flow of natural daylight throughout this new renovation.

This secluded manor house in Mawgan Porth near Newquay involved a combination of new-build and refurbishment to help create a special property with interlinked courtyards. Gardens and entertaining spaces that reconnected this house with its rural location.

A property which had lost much of its character due to previous poor-quality extensions and renovations was in desperate need of an overhaul and some true care and attention to help provide the clients with a home they could cherish.

CSA Architects were entrusted with this mammoth task and working closely with builders P Chapman Construction they have been able to capture the true identity of the property and its marvellous countryside surroundings.

From the point of arrival, the driveway leads guests to a grand entrance hall, that seamlessly links the original house and the new buildings, whilst also connecting directly to the surrounding landscaped gardens.

Renovating the original house to provide guest accommodation that is both cosy and functional, the extensions have created large open plan living and dining spaces, a sitting room, games room, and functional boot room.

The use of 5 multi-part Ridgeglaze rooflights from Glazing Vision add an abundance of natural daylight throughout this new renovation.

Providing the perfect addition to the apex roof line, allowing glazing on both returns, and in keeping with the juxtaposition of rustic and contemporary which is almost flaunted throughout the home.

Given the history of the building, double glazed rooflights were used with a low e coating for maximum thermal performance. The low e coating on the glass allows most of the visible light to pass through as well as the short-wave heat energy but blocks long wave energy from passing through. This ensures the heat from inside the building is reflected, back into the room, and so heat losses are significantly reduced.

Throughout the property, unique characters have been retained but with carefully selected improvements to emphasise the potential within the property. The rustic stone floor and extensive areas of Crittall-style glazing sit against the original stone wall of the house and form part of a rich palette of high-quality materials. The use of reclaimed wood cladding, brick walls and oak beams are brought together around an exposed steel structure that define the main living spaces.

The project was awarded ‘Highly Commended’ in the 2020 LABC Building Excellence Awards.

Contact Us

If you would like to discuss design considerations for an upcoming project, call Glazing Vision on 01379 658 300

Make an Enquiry