×
×

Contact us

Linework Architects imaginative use of architectural glass rooflights was key to transforming this period north London property. Lineworks director, Robert Haworth collaborated with Glazing Vision with the objective of delivering natural daylight and a touch of glamour to some tricky spaces whilst maintaining privacy where needed.

The design brief for the project called for an ultra-minimalist final finish, so it was important that all of the glazing featured minimal framework and a clean integration with the building fabric itself.

Glazing Visions philosophy of minimum framework, maximum daylight was the preferred solution and met all of the design requirements, providing enough flexibility to tackle the various challenges that the scheme presented. The property comprises of three stories with a mixture of extensions added to increase usable living space, the problem with this is that some of these areas can be starved of natural daylight, making them gloomy and uninviting, in order to combat this, several types of rooflight needed to be specified to tackle each of the areas.

Beginning on the ground floor, a wrap around extension has been created featuring a modern and contemporary kitchen dining area leading on to the garden. A large set of sliding glass doors provides natural daylight and access to the outdoor space, but their effectiveness at delivering enough daylight is limited as you go deeper into the building where it would begin to feel darker and more claustrophobic.

To address this, a Glazing Vision modular rooflight system measuring over six metres in length runs along the entire length of the extension, this unit is fixed structurally to the original wall of the building creating the feeling of a ‘glass roof’ when transitioning from the original building to the new. Manufacturing the unit in three sections allowed it to be successfully maneuvered on site without the use for an expensive crane and the structural silicone joints between the sections maintained the frameless appearance needed to compliment the minimalist interior.

“All three rooflights were quite tricky to install because the property was a terraced house and there was no ability to use a crane. Somehow the team got them in!” Robert Haworth, Director, Linework Architects.

The creation of a second storey extension was essential to provide a large family bathroom space, but this meant that the stairwell leading to it was another area potentially starved of natural daylight. Installing a rooflight overhead was a logical solution, but this was complicated by the position of the stairwell being located beneath two opposing pitched roofs. An off the shelf solution would not be acceptable as any rooflight installed above would need to be designed to accommodate this tricky detail.

As rooflight specialists, Glazing Vision were able to design and manufacture a custom shaped fixed Flushglaze unit specifically for this part of the building.

Therefore maximising the amount of overhead glazing and thus lighting the stairwell sufficiently so that it can be used safely without the need for artificial lighting. Perhaps one of the most quirky and inventive parts of this renovation is the use of glazing in the bathroom, the client had specified a large walk-in shower area which was easily achievable given the space available but would have resulted in the shower being located in a dark corner of the room necessitating the use of artificial lighting. Natural daylight is critical when attempting to achieve a minimalist scheme, so Linework Architects wanted to ensure that this element was carried through to all corners of the building.

“We were trying to make a really exceptional bathroom space, so we decided to use the Eaves Rooflight, and play with the glass transparencies.” Robert Haworth, Director, Linework Architects.

The resulting installation delivers a floor to ceiling vertical glass window section which transitions into the roof seamlessly with no additional framework, this creative solution provides a unique design element to the bathroom and the much-needed daylight to open up the space. Being a bathroom, privacy also had to be addressed, particularly in the shower area! Glazing Vision recommended the use of opaque satin etched glass which provides enough translucency to allow light to permeate, but also presents a frosted glass finish sparing the blushes of anyone using the shower.

Taking around five months to complete, this was not a straightforward scheme to deliver, however the end result can be considered transformative. Linework Architects uncompromising and inventive use of glass rooflights has proved incredibly successful in this project and contributed greatly to the feeling of light, air, and space in this minimalist haven.

Contact us to discuss your rooflight project, or call us on 01379 658300.

Photography: Stale Eriksen

Make an Enquiry